Zoals ik in blog Wat is jouw dilemma met willen en moeten? al aangaf, zitten we als vrijgezel continu in een dilemma met willen en moeten. En daardoor kan het lijken alsof we alleen maar bezig zijn met overleven.
Ben jij als vrijgezel in je eigen ogen alleen maar bezig met overleven? Dan is de kans groot dat je jarenlang in die situatie blijft hangen. En dat je uiteindelijk overspoeld wordt door een flinke brok onvrede, frustratie en vermoeidheid, waar je geen raad mee weet.
Dit kun je voorkomen door te leren hoe jij jezelf met alles kunt helpen wat je nodig hebt.
Continu aan het overleven
Je hebt moeite om financieel rond te komen. Elke cent moet je omkeren. En elke maand kom je geld tekort voor noodzakelijke dingen.
Je probeert genoeg geld te verdienen voor jezelf, en wellicht voor je kind(eren) en voor de alimentatie. Je hebt dan ook elke week lange werkdagen, en werkt regelmatig tot in de late uurtjes. En als het tegenzit heb je verschillende baantjes nodig om de financiële eindjes aan elkaar te knopen.
Zodra je eindelijk thuis bent, ga je meteen koken, de was doen en afwassen. De rest van je vrije uurtjes heb je nodig voor het huishouden, de administratie, het klussen en het tuinieren.
Voordat je het doorhebt is de tijd allang weer aangebroken om nog wat uurtjes nachtrust te pakken. En alweer veel te gauw gaat de wekker voor je volgende werkdag.
Goed beschouwd ben je eigenlijk alleen maar bezig met werken, eten en slapen. Je werkt continu om in leven te blijven. En je leeft om te werken: zowel buitenshuis als binnenshuis.
Gevolgen
De hele dag door ben je bezig in je buitenwereld, om alles te doen wat nodig is om te overleven. Voor je binnenwereld heb je dan ook geen tijd. En dus ook niet voor je gevoelswereld en fantasiewereld.
Je doet alleen wat verstandig is om te overleven, en probeert dingen zo snel en zo goed mogelijk te doen. Je vraagt je niet af hoe je het vindt om dit alles te doen. Wat je voelt als je dit doet, en of je dit wel echt wil. Want je hebt in jouw ogen geen keus: dit alles is gewoon nodig om in leven te blijven. Punt uit, en discussie gesloten.
Je onderdrukt jouw boosheid dat je zo hard moet werken. Jouw vermoeidheid. Jouw machteloosheid dat je niets aan de situatie kunt veranderen. En jouw gevoel dat je leven op deze manier voorspelbaar en zinloos is. Ook ontzeg jij jezelf de dingen die je zo graag zou willen: je dromen, wensen en doelen. Per slot van rekening heb je nog niet eens genoeg tijd voor de dingen die nodig zijn om te overleven. Laat staan voor je verlangens en behoeftes.
Je negeert je onvrede, frustratie, uitputting en je diepste verlangens: de dingen die jou zouden kunnen stimuleren om te veranderen. Daardoor blijf je maar in deze situatie zitten. Jaren en jaren. Zo nu en dan kijk je terug op de afgelopen tijd, en schrik je bij het besef dat er alweer (bijna een jaar voorbij is gevlogen.
In deze periode van hard werken stapelt jouw onvrede en frustratie over je (financiële) situatie zich ongemerkt steeds meer op. Evenals je vermoeidheid. Totdat uiteindelijk een keer de bom barst, en alle onvrede, frustratie en uitputting van al die jaren er ineens in 1 keer uitkomt. Doordat jij je al die tijd alleen maar op je buitenwereld gericht hebt, heb je geen idee wat je met al die onvrede en frustratie in je binnenwereld aan moet. Daardoor is dit zo heftig voor jou dat je de eerstkomende tijd niet meer (goed) je werk kunt doen. Met als gevolg dat je alsnog moeite krijgt om te overleven.
Door al die inspanningen in je leven om te kunnen blijven overleven, bereik je dus juist het tegenovergestelde: je werkt jezelf zo uit de naad, dat je niet (goed) meer in staat bent om alles te doen wat nodig is om te overleven …
Oplossing
Er moet brood op de plank komen, en je rekeningen moeten betaald worden.
Uitgebreid de tijd nemen om je hart bij jezelf te luchten en om jezelf in je eentje te vermaken lukt voorlopig dus helaas even niet.
Wat je wel kunt doen is jezelf leren helpen met overleven. Voor een deel doe je dat al: je kijkt elke keer wat er nodig om te overleven, en probeert dat zo snel en zo goed mogelijk te doen. Maar dit gebeurt voor een groot deel routinematig en op de automatische piloot. En in de waan van de dag. Vooral met je gezonde verstand, en met weinig oog voor jouw gevoelens en behoeftes van dat moment.
In plaats van op de automatische piloot te leven, kun je meerdere keren per dag BEWUST kijken wat je op dat moment wilt doen om te overleven (wat je behoeftes op dat moment zijn). Vooral als je onderweg bent, of ergens op zit te wachten.
Zodra je dat weet, kun je jezelf begeleiden om dat voor elkaar te krijgen. Voel na afloop of je tevreden of ontevreden bent over het resultaat. Ben je tevreden, ga dan door op de ingeslagen weg. Ben je ontevreden, overleg dan met jezelf wat je anders kunt doen. En kom opnieuw in actie.
Op het eerste gezicht merk je misschien weinig verschil met anders: je zet nog steeds de hele dag prestaties neer om te overleven. Maar dat doe je dit keer wel door rekening te houden met je behoeftes en gevoelens. En daardoor voorkom je dat je in de toekomst overspoeld wordt door opgestapelde pijn en vermoeidheid.
En er gebeurt nog iets anders. Doordat je contact maakt met je gevoelens, maak je ook contact met je onvrede en ontevredenheid. Vervolgens kijk je aan welke nieuwe aanpak je behoefte hebt, kom je in actie, en pak je de zaken anders aan. Daardoor leer jij jezelf aan om iets aan je onvrede en ontevredenheid te doen.
Dat merk je in eerste instantie tijdens het overleven: je zult de dingen steeds sneller en beter gaan doen. Waardoor je meer tijd overhoudt. Maar je merkt het ook in je vrijgezellenleven. Op de momenten dat je ervan baalt dat je als vrijgezel zo druk bezig bent met overleven, sta jij jezelf dat gevoel toe en kan je makkelijker in actie komen. Want dat heb jij jezelf de afgelopen tijd geleerd.
Daardoor voorkom je dat je jarenlang in dezelfde onbevredigende situatie blijft hangen. En ben je meer en meer in staat om jezelf te helpen met alles wat je maar nodig hebt.
Een extra voordeel is dat je op deze manier een steeds betere relatie krijgt met het deel van jezelf dat zoveel belang hecht aan overleven: je Innerlijke Overlever. Meer over dit deel van jezelf kun je vinden in blog Als vrijgezel heb je een onbekende ik: je Innerlijke Overlever …