Met welk deel van jezelf kun je eigenlijk een relatie opbouwen?

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 

Inleiding:

“Ik ga een relatie opbouwen met mezelf” klinkt op het eerste gezicht belachelijk. Want dat suggereert dat jij uit 2 delen bestaat: een “ik” die er bewust voor kan kiezen om wel of niet een relatie aan te gaan, en een “ik” met wie je een relatie aan kunt gaan. En het is duidelijk dat jij één geheel bent: 1 lichaam met 1 geest. Toch?

 

Ik ben toch 1 geheel?

Nou, niet helemaal.
Fysiek ben je inderdaad maar 1 lichaam, en dus ondeelbaar. Maar jouw geest kan wel uit verschillende delen (persoonlijkheden) bestaan. Kijk bijvoorbeeld maar naar mensen met een “Meervoudig Persoonlijkheids Syndroom” (MPS).
Schrik niet hoor, ik suggereer nu niet dat jij ook MPS hebt! Maar in mijn ogen bestaat jouw geest wel uit 2 delen: uit 2 persoonlijkheden of 2 ikken. Namelijk uit jouw bewustzijn en uit jouw onderbewustzijn (ook wel “je onbewuste” genoemd).

 

Jouw bewustzijn als kapitein:

Jouw bewustzijn is de bestuurder van jouw lichaam, en dus de kapitein op het schip. Hij of zij bepaalt bewust wat er moet gebeuren, en zegt continu “Ik ga …”. Bijvoorbeeld: ik ga werken, het huishouden doen, afvallen, gezond leven, carrière maken, aardiger doen, meer helpen, of rustiger aan doen. Het is ook dat deel van jezelf dat op Nieuwjaarsdag (of op andere dagen van het jaar) nieuwe voornemens maakt.

 

Jouw onderbewustzijn als stuurman:

Maar er is ook een deel van jezelf dat tegen kan spartelen, tegen kan werken of jou zelfs kan saboteren.
Die bijvoorbeeld zegt “Neem dat lekkere gebakje nou maar”, als jouw bewustzijn zich heeft voorgenomen om af te slanken. Of die zegt “Niet zeuren, maar doorgaan” als jouw bewustzijn graag even gas terug wil nemen of wil uitrusten.
En dat deel van jezelf is jouw onderbewustzijn. Dit is de stuurman van het schip. En dus degene die daadwerkelijk het roer in handen heeft.
Jouw bewustzijn kan als kapitein zo hard roepen als ie wil, en desnoods op z’n kop gaan staan. Maar jouw onderbewustzijn bepaalt als stuurman uiteindelijk wat er daadwerkelijk gebeurt. En kan er dus voor zorgen dat jij iets heel anders doet of zegt dan je wil. Wat heel pijnlijk kan zijn voor jezelf, voor andere mensen, of voor dieren.

 

Wil jij een innerlijke tweestrijd?

Eén manier om met jouw onwillige onderbewustzijn om te gaan, is om ‘m continu onder controle te houden.
Door tegen jouw onderbewustzijn te schelden en te tieren. Door ‘m te bedreigen of een schuldgevoel aan te praten. Of door ‘m continu te bekritiseren en te corrigeren.
Maar ik denk dat jij vast wel gemerkt hebt dat dit op de lange termijn niet werkt als je dat bij mensen om jou heen doet. En om diezelfde reden werkt dat ook niet bij jouw onderbewustzijn.
Jouw bewustzijn leeft dan namelijk continu op voet van oorlog met jouw onderbewustzijn. En als persoon zit je daardoor continu in een innerlijke tweestrijd. Waardoor je zelfs innerlijk verscheurd kunt raken.

 

Of wil jij innerlijke harmonie?

Een andere manier om met jouw onwillige onderbewustzijn om te gaan, is om ‘m respectvol te behandelen.
Door ‘m beter te leren kennen, en meer begrip voor ‘m op te leren brengen. En door ‘m meer te leren aanvaarden, en beter met ‘m samen te leren werken.
Met jouw bewustzijn kun je dus leren om een relatie met jouw onderbewustzijn op te bouwen. Zodat je bewustzijn en je onderbewustzijn steeds beter met elkaar op kunnen schieten, en steeds meer in harmonie met elkaar gaan samenleven. Met als gevolg dat ze steeds meer op één lijn komen te staan, en meer en meer met elkaar gaan samenvloeien en samenvallen.
Dat levert jou als persoon innerlijke vrede en innerlijke harmonie op.
En dit alles is nou precies wat ik bedoel met: een relatie met jezelf opbouwen!
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.