Meer fijne momenten door: alleen zijn en samenzijn af te wisselen

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
Als wij als vrijgezel net zo graag in ons eentje zijn als in het gezelschap van andere mensen, wisselen wij het alleen zijn en samen zijn regelmatig af en voelen we onszelf daar fijn bij.
We kunnen dan goed met onszelf opschieten en onszelf goed alleen vermaken, en genieten ervan om in ons eentje de dingen te doen waar we behoefte aan hebben.
Zie ook blog Weetjes over: Dingen in je eentje doen.

Hoe goed de relatie met onszelf ook is, op een gegeven moment krijgen we even genoeg van ons eigen gezelschap, hebben we alles in ons eentje gedaan wat we op dat moment willen, of is het weer nodig om onder de mensen te komen (bijvoorbeeld om te werken of om boodschappen te doen).
Vervolgens zoeken we het gezelschap op van andere mensen, en genieten we een tijdje van mensen om ons heen hebben, van dingen delen met andere mensen, en/of van dingen samen doen met andere mensen.

Hoe goed we ook met andere mensen kunnen opschieten, er komt toch weer een moment dat we gaan verlangen naar tijd voor onszelf of dat het nodig is om dingen alleen te doen (bijvoorbeeld het huishouden).
We trekken onszelf weer terug uit het gezelschap waarin we zaten, genieten er weer een tijdje van om in ons eentje te zijn en de cirkel is rond …
 

 

Eenzaamheid in ons eentje

Op het moment dat we in ons eentje zijn en onszelf eenzaam voelen, zitten we tussen alleen zijn en samen zijn in.
We genieten dan niet meer van ons eigen gezelschap en verlangen naar het gezelschap van andere mensen.
Tegelijkertijd zijn we ook bang om het gezelschap van andere mensen op te zoeken en deze angst is groter dan het verlangen om weg te gaan uit ons eigen gezelschap.
 

Eenzaamheid in gezelschap van anderen

We kunnen onszelf ook eenzaam voelen als we mensen om ons heen hebben, en zitten dan tussen samen zijn en alleen zijn in.
We genieten dan niet meer van het gezelschap van andere mensen.
Tegelijkertijd zijn we bang om in ons eentje te zijn en deze angst is groter dan het verlangen om weg te gaan uit het gezelschap van andere mensen.
 

De oplossing voor beide soorten eenzaamheid: je eigen behoeftes ontdekken en vervullen

Als we eenzaam zijn in ons eentje, verlangen we naar het gezelschap van andere mensen.
Als we eenzaam zijn in gezelschap van andere mensen, verlangen we ook naar het gezelschap van andere mensen omdat we onszelf anders wel hadden terug getrokken uit het gezelschap.

Blijkbaar kunnen andere mensen ons in beide gevallen dus iets bieden wat wij onszelf op dat moment niet kunnen bieden.
In plaats van te blijven hunkeren naar het gezelschap van andere mensen, kunnen we ook nagaan wat het contact met andere mensen ons oplevert en wat we kunnen doen om onszelf te geven wat we bij andere mensen proberen te halen.

Als we dat doen gaan we weer meer genieten van het alleen zijn omdat we dan lekker onze eigen behoeftes aan het vervullen zijn.
Ook durven we dan eerder het gezelschap van andere mensen op te zoeken en onszelf minder aan te passen aan de mensen in ons gezelschap, omdat we weten dat we bij een tegenvallend contact altijd nog zelf onze eigen behoeftes kunnen vervullen.
Met andere woorden: we gaan het alleen zijn en samen zijn weer afwisselen, in plaats van er tussenin te blijven hangen met een vervelend gevoel.
Op deze manier bevrijden wij onszelf meer van eenzame momenten en geven wij onszelf meer fijne momenten kado …

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.