Het vinden van een partner buiten jezelf (je “Uiterlijke Partner”) kan veel tijd kosten.
Om te voorkomen dat je hem of haar misloopt, moet je op het juiste moment op de juiste plek zien te verschijnen. En dat is zoeken naar een naald in een hooiberg.
Hij of zij kan op dit moment namelijk overal in Nederland zijn, en zich op heel veel datingsites schuilhouden.
Gelukkig is er een alternatief.
Je kunt een partner namelijk ook zoeken binnen jezelf. Ja, je hoort het goed: binnen jezelf. Daar zit namelijk je “Innerlijke Partner” verborgen.
Je “Innerlijke Partner” is een deel van jezelf waar jij je hoogstwaarschijnlijk nog niet van bewust bent, hoe lang jij jezelf ook kent en hoeveel zelfonderzoek je ook gedaan hebt.
Dit deel van jezelf heeft een eigen kijk op dingen, een eigen aanpak en een eigen wil.
Ik noem haar ook wel: je “Innerlijke Overlever” (zie blog Als vrijgezel heb je een onbekende ik: je Innerlijke Overlever) of je Onderbewustzijn.
Je Innerlijke Partner heeft veel voordelen.
Ze helpt je continu om je allergrootste behoefte te vervullen. Blog Je Innerlijke Partner helpt je continu om je allergrootste behoefte te vervullen vertelt daar meer over.
Ze kan je helpen om grote of lastige beslissingen te nemen. Hoe precies, kun je lezen in blog Je Innerlijke Partner kan je helpen om grote of lastige beslissingen te nemen.
Ze bepaalt hoe lang je last blijft houden van verbroken relaties, zoals je kunt zien in blog Jouw Innerlijke Overlever bepaalt hoe lang je last blijft houden van je verbroken relaties.
En dankzij haar hoef jij je nooit meer eenzaam te voelen. Hoe dat zit vertelt blog Dankzij je Innerlijke Partner hoef jij je nooit meer eenzaam te voelen.
Dat jij je nu nog onbewust van haar bent, wil niet zeggen dat je haar nooit zult leren kennen.
Sterker nog, je kunt haar de hele dag op verschillende momenten herkennen.
Bijvoorbeeld als je iets heel graag wil, maar iets in je sterker lijkt te zijn en je tegenhoudt. Als alles wat je zegt en doet vanzelf lijkt te gaan. Of als je ineens ‘overvallen’ wordt door een gedachte, gevoel, herinnering, fantasie of verlangen, die zomaar uit de lucht lijkt te komen vallen en niets te maken heeft met wat je aan het doen was,
Het enige wat je hoeft te doen om je “Innerlijke Partner” te vinden is ervoor open staan, en jezelf aandacht en interesse geven.
En dat kan gelukkig zonder dat je de deur uit hoeft: lekker op je eigen bank, in bed of tijdens het huishouden.
Kijk maar in blog Je Innerlijke Partner staat vlak voor je neus
Je Innerlijke Partner is een deel van jezelf waar jij je nog niet bewust van bent.
Ze helpt je om je allergrootste behoefte te vervullen. Want jij en zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vormen een eenheid. En ze wil graag dat jullie als geheel tevreden zijn.
Daarnaast vult ze jou ook aan bij alles wat je doet. En dat kan ik het duidelijkst laten zien aan de hand van een voorbeeld.
Voorbeeld: Ik rijd op de fiets van het station naar huis en herinner me ineens iets wat ik op mijn werk fout gedaan heb in een gesprek. Automatisch komt er een oordeel in me op: “Nou, dat was erg … van mij”. Maar al gauw nuanceer ik dat weer: “Het lag niet aan mij, maar aan …”. De naam van de persoon die ik van plan was om te noemen ligt op het puntje van mijn tong, maar is me even helemaal ontschoten. Ik peins me suf, maar kom er niet op. De irritatie die ik al voelde wordt nog groter. En pas als ik een tijdje later een aflevering van een leuk televisieseizoen bekijk, schiet het me ineens te binnen zonder dat ik er nog mee bezig was: “O ja, hij/zij heet …”.
In dit voorbeeld was ik een groot deel van mijn fietstocht met mijn aandacht bij het gesprek op mijn werk en bij de naam waar ik niet op kon komen.
Om mij daarvoor de ruimte te geven zorgde mijn Innerlijke Partner ervoor dat ik onder andere zonder kleerscheuren een drukke weg kon oversteken.
Terwijl ik met mijn aandacht bij het verleden was, zag zij in het hier-en-nu het fietspad, de weg en de medeweggebruikers. Ze schatte de verkeerssituatie in toen ik bij de drukke weg aankwam en loodste me veilig naar de overkant. Ook liet ze mijn lichaam de fiets besturen zonder om te vallen, en zag ze erop toe dat tijdens het fietsen alle organen in m’n lichaam bleven functioneren.
Tegelijkertijd was ze met haar aandacht bij mijn denkproces. Het spontane oordeel en de groeiende irritatie die me ‘overvielen’, waren afkomstig van haar. De herinnering aan het gebeuren, mijn fout en de ontschoten naam stonden in haar overtuiging namelijk mijn allergrootste behoefte (mijn plezier) in de weg. En toen ik gestopt was met het bewust zoeken naar de naam en daardoor in haar ogen ontvankelijk genoeg was, hielp ze me tijdens het bekijken van de aflevering om me de naam weer te herinneren. De schuld afschuiven in het voorbeeld was iets wat ik zelf als bewustzijn deed met mijn verstand.
Nu denk je wellicht: “Een leuk verhaal Marcel, maar dat mijn Innerlijke Partner dit allemaal doet klinkt me wel erg onlogisch in de oren”.
Toch concludeert de wetenschap inmiddels dat we ons maar bewust zijn van ongeveer 5% van alles wat we ervaren, doen, vinden en beslissen. Slechts 5%! Dat betekent dat een deel van ons (onze Bewuste Ik, oftewel ons Bewustzijn) zich bewust is van 5% van onze ervaringen, daden, woorden, meningen en beslissingen. En dat een ander deel van ons (onze Onbewuste Ik, oftewel ons onbewuste) zich bewust is van die andere 95% van onze ervaringen, daden, woorden, meningen en beslissingen.
Wetenschappers hebben lang gedacht dat ons onbewuste vergelijkbaar is met een computerprogramma dat automatisch en zonder zelfbesef allerlei taken voor haar rekening neemt. En nu lijken ze er steeds meer achter te komen dat het onbewuste bepaalde doelen kan nastreven, in de gaten kan houden of die doelen gehaald worden, en maatregelen kan nemen als die doelen in gevaar komen.
En dat sluit precies aan op mijn persoonlijke ervaring dat ons onbewuste een deel van onszelf is met een eigen kijk, wil en aanpak. Een deel van onszelf waar we contact mee kunnen leggen en waar we zelfs een relatie mee aan kunnen gaan. Vandaar dat ik je onbewuste (of onderbewustzijn) “je Innerlijke Partner” noem.