De sleutel én oplossing voor elk moeilijk moment: jouw verborgen basisbehoefte

Print Friendly, PDF & Email

 

De sleutel tot al jouw moeilijke momenten !!

In mijn blog De oorzaak van elk moeilijk moment: jouw innerlijke verlanglijst legde ik uit dat jij als vrijgezel een fijn moment hebt als alle verlangens op jouw innerlijke verlanglijst genoeg vervuld zijn. En dat jij een moeilijk moment hebt als minimaal 1 verlangen op deze lijst niet genoeg vervuld is door jouzelf of door anderen.
Het fijne is dat jouw innerlijke verlanglijst te vervangen is door een veel korter innerlijk behoeftenlijstje, en dat jouw hele innerlijke behoeftenlijstje op haar beurt weer te vervangen is door slechts 1 basisbehoefte!

Dit brengt ons tot een enorm belangrijke conclusie: al jouw moeilijke momenten (zonder enige uitzondering!) worden uiteindelijk veroorzaakt door die ene basisbehoefte van jou!!!
Is jouw basisbehoefte op een bepaald moment (genoeg) vervuld, dan ben je tevreden en ervaar jij een fijn moment als vrijgezel.
Is jouw basisbehoefte op een bepaald moment niet (genoeg) vervuld, dan ben je ontevreden (voel je een stuk onvrede) en ervaar jij als vrijgezel een moeilijk moment.

 

De oplossing voor elk moeilijk moment !!!

Als jij als vrijgezel een moeilijk moment ervaart, dan is dit in mijn ogen alles wat jij hoeft te doen :

 1. Zorg er ervoor dat jouw onvervulde basisbehoefte alsnog wordt vervuld
 2. En als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is: leer door een andere kijk op de situatie te verduren (en als het kan te aanvaarden) dat jouw onvervulde basisbehoefte (op dat moment nog even) niet te vervullen is. Zodat jouw weerstand en frustratie automatisch een flink stuk minder wordt.

De voorwaarde om dit te kunnen doen is dat jij weet wat jouw basisbehoefte is.
Weet jij al wel wat jouw basisbehoefte is, dan is hier een blog die jou mogelijk kan ondersteunen bij het vinden van een oplossing voor een willekeurig moeilijk moment: 5 stappen om met moeilijke momenten om te gaan.
Weet jij op dit moment nog even niet wat jouw basisbehoefte is, dan kun je dat met de 2 onderstaande stappen ontdekken.
Heel veel succes met het vinden van jouw basisbehoefte en met het leren omgaan met jouw moeilijke momenten !!

 

Stap 1: Ontdek het veel kortere behoeftenlijstje dat verborgen zit onder jouw innerlijke verlanglijst …”

Zoals ik in mijn blog Jouw innerlijke verlanglijst op een moeilijk moment al uitlegde, is jouw innerlijke verlanglijst de oorzaak van al jouw moeilijke momenten en is deze verlanglijst jammer genoeg nooit helemaal te wissen. Laten we daarom eens kijken of we een andere oplossing voor jou kunnen vinden om met jouw innerlijke verlanglijst om te gaan …

Achter elk verlangen van jou op deze verlanglijst zit een behoefte verscholen.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij enorm verlangt naar een zonvakantie.
De reden dat jij daar zo naar verlangt, is dat een zonvakantie jou iets oplevert: bijvoorbeeld plezier, rust, of energie. In dat geval is de zonvakantie jouw verlangen en jouw behoefte bijvoorbeeld plezier, rust of energie.
In totaal zijn er in mijn ogen 9 verschillende universele behoeftes. Deze zijn gebaseerd op het zogenoemde V-cirkelmodel (een aanvulling op het persoonlijkheidsmodel Enneagram):

 1. Perfectie (de wens dat jijzelf, jouw omgeving of jouw leven voldoet aan jouw eigen normen)
 2. Onmisbaarheid (de wens om een verschil te maken voor andere mensen)
 3. Succes (de wens om doelen te bereiken)
 4. Authenticiteit (de wens om je gevoelens trouw te blijven)
 5. Onafhankelijkheid (de wens om onafhankelijk te zijn van je gevoelens en je omgeving)
 6. Veiligheid (de wens om zekerheid en duidelijkheid te hebben over de toekomst)
 7. Plezier (de wens om leuke ervaringen op te doen)
 8. Kracht (de wens om je door niets en niemand te laten beïnvloeden)
 9. Rust (de wens om de harmonie door niets en niemand te laten verstoren)

Naast elk verlangen op jouw innerlijke verlanglijst kun je dus altijd één of meer behoeftes zetten. En al die behoeftes onder elkaar vormen jouw innerlijke behoeftenlijstje.
Het bijzondere is dat er veel minder verschillende behoeftes dan verlangens zijn, en dat jouw innerlijke behoeftenlijstje dus een stuk korter is dan jouw innerlijke verlanglijst. Onder meerdere losse verlangens op jouw innerlijke verlanglijst kan namelijk één en dezelfde behoefte zitten. Zo kan bijvoorbeeld onder al jouw verlangens naar leuke vakanties, naar lekkere dingen om te eten, naar lekkere dingen om te drinken, en naar leuke liedjes van leuke artiesten de behoefte aan plezier verborgen zitten!

 

Stap 2: Achterhaal die ene basisbehoefte die onder jouw hele behoeftenlijstje zit verborgen!

Jouw innerlijke behoeftenlijstje is zoals gezegd aanzienlijk korter dan jouw innerlijke verlanglijst. In plaats van die hele uitgebreide verlanglijst te leren kennen, hoef je dus alleen maar jouw innerlijke behoeftenlijstje te achterhalen …
En het wordt allemaal nog mooier!
Want onder dat hele behoeftenlijstje zit slechts 1 basisbehoefte verborgen. Jouw hele behoeftenlijstje is dus te vervangen door slechts 1 basisbehoefte, en in plaats van dat hele behoeftenlijstje hoef je dus nog maar 1 basisbehoefte te ontdekken!

Wat bedoel ik nou precies met basisbehoefte?

Met jouw basisbehoefte bedoel ik niet: eten en drinken. Eten en drinken is zoals we hierboven zagen een verlangen, en de onderliggende behoefte is overleven of in leven blijven.
De vraag is alleen: waarom zou jij eigenlijk in leven willen blijven, en dus willen eten en drinken?
Het antwoord op deze vraag is volgens mij 1 van de 9 eerder genoemde menselijke behoeftes die bij jou het allersterkst is. Oftewel de behoefte die jij 24 uur per dag en 7 dagen in de week vervuld wilt hebben, koste wat het kost. En dat noem ik jouw basisbehoefte!
Alles wat jij als vrijgezel zegt, doet en nalaat is in mijn ogen onbewust bedoeld om jouw basisbehoefte te bevredigen. Jouw basisbehoefte is dus datgene wat jou onbewust drijft, oftewel jouw onbewuste drijfveer.

Hoe vind jij jouw basisbehoefte?

“Ja”, zul je misschien zeggen, “dat is allemaal wel leuk en aardig, maar ik wil graag dat al die 9 behoeftes 24 uur per dag vervuld worden. Ik heb dus 9 basisbehoeftes in plaats van 1”.
Dat je dit zegt kan ik me heel goed voorstellen. Alleen is er een heel groot verschil tussen zeggen dat je een behoefte vervuld wilt hebben, en een behoefte ook echt vervuld willen hebben.
Zeggen dat je een behoefte vervuld wilt hebben is heel makkelijk: als je fysiek gezien kunt praten of denken is dat zo gebeurd.
Maar echt willen dat een behoefte vervuld wordt, betekent dat je alle tijd, alle energie en al het geld erin stopt die nodig zijn om jouw behoefte te vervullen. En jij bent vast niet bereid om voor al die 9 behoeftes alles te doen en te laten wat nodig is.

Vooral bij tegenslag kun je merken hoe sterk een behoefte van jou is. Houd jij het bij tegenslag al gauw weer voor gezien, dan is jouw behoefte niet zo sterk. Ga jij ondanks tegenslag gewoon door tot het bittere eind, dan is jouw behoefte behoorlijk sterk.
Mijn vraag aan jou is daarom om eens heel eerlijk en kritisch naar jezelf te zijn en te kijken voor welke behoefte jij echt alles over hebt! De behoefte waar je dan op uitkomt is jouw basisbehoefte …
Mijn blog Wat voor soort vrijgezel ben jij? kan jou een eerste indicatie geven.

4 gedachten over “De sleutel én oplossing voor elk moeilijk moment: jouw verborgen basisbehoefte

 1. Ik heb er weer eens heel lang over nagedacht en ben tot de konklusie gekomen dat alles wat er mis gaat in mijn leven of het nu op relatie of werkgebied gaat komt door mijn gebrek aan eigenwaarde of erger nog door mijn zelfhaat!!!Vele therapieen en kursussen en zelfontplooing hebben niet kunnen baten…Hoe verander ik dit?En kom maar niet aan met affirmaties en etcetera dat ken ik en dat heeft me zeker wel geholpen en veranderd maar de grote wortel van het kwaad zit nog altijd lekker op zijn vertrouwde plekje…Al krijg ik op een dag 100 positieve berichten of adviezen of noem maar op…dat ene negatievere bericht pik ik er altijd uit en raakt me dan en trekt me mee en maakt soms alles kapot…Vandaag kreeg ik bijv.te horen dat mijn kontrakt niet werd verlengd..Vanaf dag 1 wilde ik niet bij dit bedrijf werken en ik heb nog nooit meegemaakt dat meerdere mensen mij niet moeten maar hier was dat het geval..En toch ben ik mij er ook van bewust dat ik mij net zo goed niet opengesteld heb..En dan denk ik nog meer na over mezelf en dan vraag ik me af?Wanneer is de laatste keer geweest dat ik echt kwaad ben geweest en ben ik voor mezelf opgekomen?Ik ben altijd maar de begrijpende,de sussende,degene die bijna altijd op het werk de sfeermaker is en de positieveling..in mijn werk als taxi-chauffeuse ben ik diegene waar iedereen zijn hart bij uitstort juist omdat ik iedereen in zijn waarde laat en dat doe ik met liefde omdat ik gewoon zo ben…

  • Hoi Nicole!
   Affirmaties hebben mij in het verleden ook niet erg geholpen, dus die zal ik je met alle plezier besparen 😉 .
   Het kan zijn dat ik de plank helemaal mis sla. Maar als ik jouw verhaal zo lees, dan krijg ik de indruk dat jij de dingen die jou raken niet zo serieus neemt of onbelangrijk maakt. Dat je op momenten dat jij geraakt wordt positief denkt, jezelf sust (“Ach zo erg is het nou ook allemaal ook weer niet”), en misschien ook verklaringen bedenkt waarom de situatie jou niet zo hoeft te raken. Met als doel om jezelf weer prettiger of tevredener te voelen. En met als gevolg dat jij jouw irritatie, ergernis, boosheid of kwaadheid bedekt onder een positief laagje en niet meer voor jezelf opkomt. Wellicht baal je er aan de ene kant van dat jij jezelf in de steek laat, en baal je er aan de andere kant van dat jij je door negatieve dingen laat raken.
   Zou dat kunnen kloppen?
   Groetjes,
   Marcel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.