Mijn partner ging vreemd

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
Het zal je maar gebeuren. Je denkt een stabiele relatie te hebben, en voelt je veilig en zeker.
Misschien vielen je de laatste tijd wel wat dingetjes op die anders dan anders waren. Maar je vertrouwde je partner en besteedde daar niet al teveel aandacht aan.
Totdat je plotseling als een donderslag bij heldere hemel ontdekt dat je partner vreemd is gegaan. Via via, door bijvoorbeeld een smsje of mailtje, door een geur of een kledingstuk van degene met wie je partner vreemd ging, of nog erger: doordat je hen samen betrapt.

Alle plannen en dromen die jullie samen hadden, storten ineens als een kaartenhuis in elkaar. Je ziet plotseling een onaangename verborgen kant van je partner en je vertrouwen in je partner verkruimelt in 1 keer. Je vraagt je af of jullie relatie al die tijd eigenlijk wel wat voorgesteld heeft. En in plaats van aan een toekomst te bouwen met elkaar, moet je nu tegen je zin allerlei dingen regelen voor een toekomst zonder elkaar.
Het lijkt alsof de grond onder je voeten wegzakt. En je vraagt jezelf vertwijfeld af hoe het ooit zo ver heeft kunnen komen.
Waarom heeft je partner dit nou gedaan? Waarom heeft hij/zij het niet eerlijk opgebiecht, het van tevoren uitgemaakt, of van tevoren aangegeven dat ie weer aan het rondkijken was? En hoe kan het dat je dit niet aan hebt zien komen?
 

Waarom is je ex vreemd gegaan?

De kans is groot dat je ex om een van de volgende redenen vreemd ging:

 1. De relatie (of de seks) was volgens hem/haar in de loop van de tijd te saai of te voorspelbaar geworden. In plaats van hier samen met jou wat aan te doen, zocht hij/zij iemand met wie het allemaal weer nieuw (en daardoor afwisselender en verfrissender) was. Zodra bij deze affaire de nieuwigheid er weer af ging, is ie zich hoogstwaarschijnlijk weer gaan vervelen en op zoek gegaan naar een ander.
 2. De intense verliefdheid en liefde die jullie in het begin voelden is na verloop van tijd minder geworden. In plaats van hier samen met jou wat aan te doen, zocht hij/zij iemand met wie het allemaal weer nieuw was, zodat die intense gevoelens weer terugkwamen. Zodra bij deze affaire de intense gevoelens weer minder werden, is ie hoogstwaarschijnlijk weer op zoek gegaan naar iemand anders die meer intense gevoelens opriep. Of met hangende pootjes naar jou teruggegaan omdat ie je intens miste.
 3. Het lustgevoel was zo sterk dat hij/zij het hoofd er niet meer bij kon houden om bij de consequenties stil te staan. Dat gebeurt vooral bij mensen die van nature meer vanuit hun gevoel dan vanuit hun hoofd leven. Misschien is dit een harde les geweest voor ‘m om dit nooit meer in een relatie te doen. En als dat niet zo is, dan is de kans op herhaling groot.
 4. Je ex wilde graag weten hoe goed hij/zij nog in de markt lag.
 5. Je ex vond dat mensen niet gemaakt zijn voor monogamie en wilde graag een open relatie. Degene met wie hij/zij de affaire had zal ie hoogstwaarschijnlijk ook niet trouw gebleven zijn.
 6. Je ex wilde baas zijn over zijn/haar eigen leven (de touwtjes zelf in handen houden), en zich niet laten beperken/tegenhouden door de relatie met jou. Hoogstwaarschijnlijk deed hij/zij hetzelfde bij degene met wie ie een affaire had.
 7. Hij/zij wilde jou jaloers maken of om een of andere reden wraak op je nemen.
 8. Je ex liep onverwachts iemand tegen het lijf bij wie hij/zij meer verliefdheid (meer vlinders in de buik) voelde dan bij jou. Hoe goed je relatie ook met iemand is, je kunt altijd iemand in deze wereld tegenkomen die je nog leuker vindt. En blijkbaar heeft ie ervoor gekozen om die persoon niet te laten lopen en in die verliefdheid mee te gaan.

 

Waarom heeft je ex dit zo stiekem gedaan?

Dit zijn redenen waarom je partner het zo stiekem gedaan kan hebben:

 1. Hij/zij durfde zich, net als met alle andere dingen in jullie relatie, niet te uiten.
 2. Je ex was bang om jou pijn te doen of af te wijzen als hij/zij dit opbiechtte. Daarbij ging ie er wel aan voorbij dat het jou nog meer pijn zou doen als je er zelf op een of andere manier achter zou komen.
 3. Hij/zij was bang dat het te heftig en emotioneel zou worden als hij hierover zou beginnen.
 4. Hij/zij was bang voor de onrust die dit zou oproepen en voor het conflict dat hieruit zou voortkomen.
 5. Hij/zich kon niet kiezen tussen jou en de ander, en besloot daarom om maar geen keuze te maken.
 6. Hij/zij wilde geen mislukte relatie (of een scheiding), uit angst voor wat de buitenwereld daarover zou zeggen.

 

Waarom heb je dit niet aan zien komen?

De relatie waar je in zat leverde je iets op wat naast liefde het allerbelangrijkste in je leven is: veiligheid/zekerheid, plezier, het gevoel dat je succesvol was, harmonie/gezelligheid, energie/kracht, steun, het gevoel dat je jezelf kon zijn, het gevoel dat je het juiste deed, of het gevoel dat je iets voor iemand betekende. Ook als je niet helemaal tevreden meer was over de relatie.
Op het moment dat je signalen opvangt dat je partner weleens vreemd zou kunnen gaan, besef je onbewust dat je deze relatie (en dus alles wat deze relatie jou oplevert) aan het kwijtraken bent. Ook ga je onbewust al gauw denken dat er iets aan jou ontbreekt wat die onbekende ander blijkbaar wel heeft. Als dit te pijnlijk voor je is, dan kan je Innerlijke Overlever (een deel van jezelf waar jij je niet bewust van bent en dat maar 1 ding wil: koste wat het kost overleven) jou gaan beschermen tegen je grootste angst en besluiten dat het beter voor je is om deze signalen te negeren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.