Weetjes over: Oud zeer van verbroken relaties

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 

   

 1. De pijn van een verbroken relatie verdwijnt niet als je doet alsof het er niet is, als jij jezelf continu afleidt met plezierige dingen of als jij jezelf halsoverkop in een nieuwe relatie stort. Het raakt dan alleen tijdelijk op de achtergrond en verschijnt weer op de voorgrond zodra het te groot geworden is om te negeren.
 2.  

 3. De onverwerkte pijn van alle verbroken relaties samen kan zich opstapelen. Daar bovenop komt elke week de pijn van de dagelijkse gebeurtenissen en op een gegeven moment kun je de grens bereiken van de pijn die je als mens aankunt.
 4.  

 5. Beide partijen hebben een aandeel gehad in een verbroken relatie, hoe klein misschien ook. Zelfs al is de ander een schoft of een kreng geweest, dan nog kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet duidelijk genoeg jouw grenzen aangegeven hebt, jouw intuïtie niet serieus hebt genomen, jouw ogen voor de werkelijkheid hebt gesloten, de ander tegen beter weten in te lang een kans gegeven hebt, de situatie te lang hebt goedgepraat, of te lang gehoopt hebt dat het allemaal vanzelf wel goed zou komen.
 6.  

 7. Als je overeenkomsten ontdekt tussen al jouw ex-partners, dan kun je vantevoren al inschatten hoeveel een eventuele nieuwe geliefde op jouw ex-partners lijkt en daarmee ook hoe groot de kans is dat de relatie dit keer anders uitpakt dan de vorige keren. Hierbij kan de blog Welke soorten ex-partners heb jij? je misschien helpen.
 8.  

 9. Als je overeenkomsten ontdekt tussen de manier waarop je in al jouw vorige relaties omgegaan bent met jouw toenmalige partner en de relatie zelf, dan kun je daarvan leren en voorkomen dat jij jezelf in een eventuele nieuwe relatie weer aan dezelfde steen gaat stoten. De nieuwe relatie krijgt dan een betere start.
 10.  

 11. Het kan zijn dat jouw ex-partners erg lijken op een ouder of verzorger van jou. Jouw ouders of verzorgers zijn de mensen die jij het meest van nabij hebt meegemaakt, en met wie jij je ondanks al hun tekortkomingen het meest vertrouwd voelt. Onbewust kun je daardoor op partners vallen die jou hetzelfde vertrouwde gevoel geven. Door jezelf los te maken van jouw ouders of verzorgers, kun je weer een heel ander soort partner gaan aantrekken.
 12.  

 13. Een verbroken relatie doet alleen pijn als er in de relatie zelf, tijdens de afsluiting of na de afsluiting bepaalde behoeftes van jou niet vervuld zijn. Sterker nog: een verbroken relatie doet alleen pijn als tijdens of na de relatie jouw basisbehoefte niet vervuld is.
 14.  

 15. Wat er in jouw verbroken relaties misgegaan is, gaat hoogstwaarschijnlijk ook mis in jouw contacten met andere mensen (wellicht op een kleinere schaal of in een iets andere vorm). In een relatie nemen beide partijen namelijk zichzelf mee en in zo’n intiem contact worden ze vaak meer met zichzelf geconfronteerd dan in contacten met mensen die wat verder van hen af staan.
 16.  

 17. Door de pijn van verbroken relaties zou je misschien bijna vergeten dat deze relaties ook hun pluspunten hadden (je bent niet voor niets verliefd geworden op de ander!). Probeer ondanks een eventuele verbittering of verzuring toch ook aandacht te schenken aan de fijne momenten en aan alle dingen die je geleerd hebt over het aangaan van relaties. In de omgang met andere mensen is communicatie voor mensen waarschijnlijk het allerlastigst om te doen (kijk bijvoorbeeld naar werknemers in bedrijven), en op het gebied van communicatie zijn liefdesrelaties (de meest intieme en de meest intensieve contacten met anderen) hoogstwaarschijnlijk het allerlastigst. Geef jezelf een flinke pluim dat je al jouw vorige relaties aangegaan bent, in plaats van relaties uit de weg te gaan omdat ze jou te moeilijk leken!!
 18.  

 19. Als één of meer verbroken relaties jou dwars zitten, dan kun je hier wat tips vinden om ermee om te gaan: 9 stappen om te herstellen van een verbroken relatie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.