8 stappen om belemmerende overtuigingen bij te stellen

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
In mijn blog 5 stappen om met moeilijke momenten om te gaan schreef ik dat je na kunt gaan welke meningen jij over een moeilijke situatie hebt, en dat je al jouw meningen bij kunt stellen die jouw moeilijke moment fijner kunnen maken.
Hier is een stappenplan om jou daarbij te helpen.
Zodra je op de stappen klikt die jou aanspreken, kun je zien hoe je ze uit kunt voeren …

 

Stap 1: Zet jouw overtuiging in de vorm 'als ..., dan ...'

Stel dat je de volgende overtuiging hebt: “Vanaf een bepaalde leeftijd vind ik geen geschikte partner meer”.
Dan kun je die in de volgende vorm zetten: “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan vind ik geen geschikte partner meer”. Hierdoor lijkt (en ik zeg met nadruk: lijkt) het een oorzaak met een gevolg.
Door jouw overtuiging in deze vorm te zetten, geef jij jezelf ineens twee mogelijkheden om jouw overtuiging bij te stellen: het stukje vanaf “dan” (bijvoorbeeld: “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan heb ik nog evenveel kans om een geschikte partner te vinden“) of het stukje vóór “dan” (bijvoorbeeld: “Als ik zelf de moed opgeef, dan vind ik geen geschikte partner meer”).

 

Stap 2: Maak jouw overtuiging zwartwit ...

De overtuiging “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan is er een kans dat ik geen geschikte partner meer vind” kun je veranderen in: “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan vind ik geen geschikte partner meer”. Of om ‘m nog duidelijker te maken in: “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan vind ik nooit meer een geschikte partner”.
Met “is er een kans” houd je nog een slag om de arm, terwijl een onbewuste overtuiging altijd zwartwit is. In een onbewuste overtuiging staan woorden als altijd, nooit, alles, niets, iedereen en niemand.
Als jij de neiging hebt om met jouw verstand (dus bewust) nuances aan te brengen, zoals vaak, soms, sommige dingen, veel dingen, sommige mensen of veel mensen, dan ben jij waarschijnlijk al wat aan het twijfelen of deze overtuiging wel klopt.

 

Stap 3: Zet jouw overtuiging in de je-vorm ...

In de overtuiging “Als ik een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan vind ik nooit meer een geschikte partner” staat 2x het woord “ik”.
Deze overtuiging kun je vervangen door: “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan vind je nooit meer een geschikte partner”.
Een onbewuste overtuiging is iets wat in onze ogen voor alle mensen geldt. Onbewust gaan we er namelijk vanuit dat onze eigen waarheid (waar deze overtuiging een onderdeel van is, en waar we zo onze redenen voor hebben) “de waarheid” is.
Als jij jezelf er op betrapt dat je met jouw verstand het woord “je” wilt vervangen door “ik”, dan schrik je waarschijnlijk van het idee dat jij jouw eigen waarheid onbewust als “de waarheid” voor iedereen ziet.

 

Stap 4: Onderzoek welke basisbehoefte jij graag wilt vervullen met jouw overtuiging ...

Zoals ik in mijn blog De sleutel èn oplossing voor elk moeilijk moment: jouw verborgen basisbehoefte vertelde, ben jij onbewust de hele dag door jouw basisbehoefte aan het vervullen.
Deze basisbehoefte is het allerbelangrijkste in jouw leven en onbewust heb je behoefte aan een houvast hoe jij deze basisbehoefte elk moment van de dag kunt vervullen. Daarom kies jij onbewust een groepje overtuigingen uit (jouw eigen waarheid) dat jou het beste kan helpen bij het vervullen van jouw basisbehoefte.

Ook de overtuiging die jij op dit moment wilt bijstellen, helpt jou op een of andere manier dus om jouw basisbehoefte te vervullen.
De overtuiging “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan vind je nooit meer een geschikte partner” kan jou als vrijgezel 7 bijvoorbeeld helpen om de pijn te verzachten dat je nog steeds geen geschikte partner gevonden hebt na alle tijd die jij erin gestopt hebt.
Als vrijgezel 4 kun jij juist voor deze overtuiging kiezen omdat een onbereikbare partner jouw meer intense gevoelens geeft dan een partner die binnen handbereik is.
Als vrijgezel 5 heb jij in jouw ogen misschien onweerlegbare feiten gevonden (zoals betrouwbare onderzoeken) die erop wijzen dat deze overtuiging waar is.
En deze overtuiging kan jou als vrijgezel 9 helpen om niet in beweging te hoeven komen en om zo de rust te bewaren.

Welk soort vrijgezel jij weleens zou kunnen zijn en wat jouw basisbehoefte dan is, kun je opzoeken in mijn blog 9 soorten vrijgezellen.
Welk moeilijk moment jij wellicht probeert te voorkomen met de overtuiging die je wilt bijstellen, kun je bekijken in mijn blog 9 soorten moeilijke momenten.

 

Stap 5: Zie eerlijk de voordelen en nadelen van jouw overtuiging onder ogen ...

De overtuiging die jij nu wilt bijstellen heeft zo z’n voordelen, want anders had jij er onbewust nooit voor gekozen.
We zagen al dat deze overtuiging jou in je leven geholpen heeft om jouw basisbehoefte te vervullen en dat deze jou een stuk houvast heeft gegeven.
Als jij er even goed voor gaat zitten, zul je ontdekken dat deze overtuiging jou diverse praktische voordelen oplevert die met jouw basisbehoefte te maken hebben.
De overtuiging “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan vind je nooit meer een geschikte partner” kan bijvoorbeeld de volgende voordelen hebben: dat jij geen initiatief hoeft te nemen, geen kans loopt op blauwtjes, niet steeds op zoek bent naar een mogelijke partner, de gelegenheid hebt om een betere relatie met jezelf op te bouwen, meer in je gevoel zit, of niet onder ogen hoeft te zien wat jouw tekortkomingen zijn bij het vinden van een partner.

Tegelijkertijd wil jij deze overtuiging graag bijstellen, en ben jij dus blijkbaar ook tot de ontdekking gekomen dat deze overtuiging een aantal praktische nadelen heeft.
De overtuiging “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan vind je nooit meer een geschikte partner” kan bijvoorbeeld de volgende nadelen hebben: dat jij niet de relatie kunt aangaan waar jij naar verlangt, dat jij jouw creativiteit bij het vinden van een partner niet de vrije loop kunt laten, dat jij ontmoetingen met andere mensen misloopt, en dat jij jouw geluk afhankelijk maakt van jouw omgeving (je zou bijvoorbeeld ook een andere omgeving kunnen zoeken).

Ik nodig jou van harte uit om eens eerlijk alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten van de overtuiging die jij graag wilt bijstellen.
Alleen als jij oprecht tot de conclusie komt dat de nadelen van jouw overtuiging groter zijn dan de voordelen, heb jij de mogelijkheid om jouw overtuiging bij te stellen.
Anders word je namelijk steeds weer in verleiding gebracht door de lonkende voordelen en verval je elke keer weer in jouw oude gedrag.

 

Stap 6: Probeer de gebeurtenissen onder ogen te zien die in strijd zijn met jouw overtuiging ...

Al jouw overtuigingen samen vormen jouw eigen waarheid, en jouw eigen waarheid geeft jou het houvast dat jij in je leven nodig hebt èn de meeste kans dat jouw basisbehoefte vervuld zal worden.
Alle gebeurtenissen die erop wijzen dat jouw overtuigingen niet kloppen, zijn dan ook onbewust een bedreiging voor jou. Door open te staan voor deze gebeurtenissen kun jij namelijk aan jouw eigen overtuigingen gaan twijelen, en raak je het houvast kwijt dat jij tot dan toe had. Ook voel jij er onbewust niets voor om jouw overtuigingen te veranderen, omdat je dan het risico loopt dat jij met jouw nieuwe overtuigingen minder vaak jouw basisbehoefte zult vervullen.

Doordat jij onbewust alle gebeurtenissen negeert die in strijd zijn met jouw overtuigingen, vallen jou alleen de gebeurtenissen op die jouw overtuigingen bevestigen.
Vervolgens draai je de situatie misschien om door te zeggen dat jij deze overtuigingen alleen maar gelooft omdat jij in de realiteit steeds weer het bewijs ziet dat deze overtuigingen kloppen.
Wellicht maakt het volgende voorbeeld dit iets duidelijker:
Stel dat rood in jouw ogen veruit de allermooiste kleur is die er maar te vinden is. Dan kun jij er onbewust van uitgaan dat de meeste mensen wel een rode jas zullen hebben, want per slot van rekening is er geen mooiere kleur te vinden. Elke keer dat jij op straat loopt, vallen jou alleen de mensen op die in een rode jas rondlopen, en elke keer dat jij weer thuis bent zeg jij onbewust tegen jezelf: “Zie je wel de meeste mensen die ik vandaag zag, lopen in een rode jas rond”. En als iemand jou vervolgens vraagt “Waarom denk jij eigenlijk dat de meeste mensen een rode jas hebben?”, antwoord jij: “Omdat ik op straat gewoon elke keer zie dat de meeste mensen in een rode jas rondlopen” …

Zolang jij nog steeds denkt dat de overtuiging die je wilt bijstellen een feit is en geen mening, lukt het niet om deze overtuiging bij te stellen. Een feit (zoals: “Als ik zonder paraplu en regenkleding in de regen loop, dan word ik nat.”) is namelijk altijd waar en kan dus niet bijgesteld worden zonder de waarheid geweld aan te doen. En zolang jij de dingen op dezelfde manier blijft doen en zeggen als je tot nu toe gedaan hebt, zul jij jouw overtuiging elke keer weer bevestigd zien.
In deze stap nodig ik jou uit om dit patroon te doorbreken.
Kijk eens welke dingen jij kunt zeggen en doen om ervoor te zorgen dat jou ook de gebeurtenissen gaan opvallen die in strijd zijn met jouw overtuiging. Bijvoorbeeld hoe jij er in het bovenstaande voorbeeld voor kunt zorgen dat jou ook de blauwe, grijze, groene, bruine en zwarte jassen opvallen van de mensen om je heen.
Elke keer dat jij een bewijs in jouw omgeving ziet dat jouw overtuiging niet altijd klopt, word jij jezelf er weer van bewust dat jouw overtuiging een mening is en geen feit. En dat maakt het makkelijker voor je om jouw overtuiging bij te stellen.

 

Stap 7: Kies een nieuwe overtuiging die bij jou past en waar jij achter staat ...

Kijk hoe jij jouw overtuiging bij wilt stellen: alleen het stukje vanaf “dan” (bijvoorbeeld: “Als je een bepaalde leeftijd bereikt heb, dan heb je nog evenveel kans om een geschikte partner te vinden“) of alleen het stukje vóór “dan” (bijvoorbeeld: “Als je zelf de moed opgeeft, dan vind je geen geschikte partner meer”).

Zorg ervoor dat jouw nieuwe overtuiging ook zwartwit is en woorden gebruikt zoals altijd, nooit, alles, niets, iedereen en niemand.
De nieuwe overtuiging “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan is er misschien soms wel eens een klein kansje dat je een geschikte partner tegenkomt” is namelijk lang niet krachtig genoeg 4om jouw leven in positieve zin te veranderen 😉
Kies in plaats daarvan een nieuwe overtuiging die in jouw ogen wel altijd geldt, zoals: “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan heb je altijd de mogelijkheid om met mannen/vrouwen te praten voor wie je vroeger te jong was”.

Let er verder op dat jouw nieuwe overtuiging ook weer in de je-vorm staat.
Controleer daarnaast even of deze nieuwe overtuiging je wel echt kan helpen om jouw basisbehoefte te vervullen, want anders zul je ‘m binnen de kortste keren weer overboord gooien.
Stel dat je bijvoorbeeld wilt kiezen voor de nieuwe overtuiging “Als je een bepaalde leeftijd bereikt hebt, dan kan je jouw normen altijd net zo lang naar beneden bijstellen totdat je een geschikte partner vindt”. Dan kun je hier helemaal niets mee als jij als vrijgezel 1 de hele dag door bezig bent om jezelf en je omgeving zoveel mogelijk aan jouw eigen normen te laten voldoen.

 

Stap 8: Verduur het ongemak en pluk jouw vruchten ...

Het zou natuurlijk heerlijk zijn als jij jouw bijgestelde overtuiging vanaf nu in alle situaties van jouw leven meteen vlekkeloos kon toepassen.
Maar zoals je waarschijnlijk wel een beetje zult vermoeden, is het niet erg realistisch om dat van jezelf te verwachten 😉
Jouw oude overtuiging heeft namelijk een groot deel van je leven (en misschien zelfs wel jouw hele leven!) de tijd gekregen om in te slijten en om haar stempel te drukken op al jouw woorden, daden en beslissingen.
Het kost daarom ook weer even tijd voordat jouw nieuwe overtuiging ingesleten is, en doorwerkt in al jouw woorden, daden en beslissingen.

Wees dankbaar voor elk moment dat jij achteraf gezien beseft dat je anders met een gebeurenis om had kunnen gaan. En voor elk moment dat jij even vanuit jouw nieuwe overtuiging reageert en niet vanuit jouw oude overtuiging.
Verduur tegelijkertijd elk moment dat het even niet lukt om vanuit jouw nieuwe overtuiging te reageren. Deze momenten zullen namelijk steeds minder vaak voorkomen en steeds korter duren. Want jouw nieuwe overtuiging is al stilletjes op de achtergrond bezig om steeds meer in te slijten in jouw dagelijkse leven …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *