Positief denken: doe het met mate én regelmatig

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
Als je als vrijgezel alleen maar ziet wat er mis gaat, wat er mis kan gaan en wat je mist, dan word je steeds ontevredener, bezorgder en ongelukkiger. Positief denken is dus onmisbaar voor een gelukkig vrijgezellenleven. Maar als je te vaak positief denkt, dan dringt het niet tot je door wat jou allemaal dwars zit. En daardoor verander jij niets aan de dingen waar je last van hebt.
Hieronder kun je zien wat de voor- en nadelen zijn van positief denken en op welke manieren je dat kan doen. Ook staat hieronder een tip om positief te denken zonder dat je last krijgt van de nadelen.

 

Manieren om positief te denken

Positief denken kun je op verschillende manieren doen:

  1. Relativeren (“Ach, zo erg is het toch ook weer niet”, “Het valt eigenlijk best mee”):
    Op het moment dat jou iets vervelends overkomt, is het voor jou iets heel groots. En hoe langer je er over blijft tobben, of hoe langer je in jouw ontevredenheid blijft hangen, hoe groter en zwaarder het wordt.
    Zodra je het te groot of te zwaar vindt worden, kun je de vervelende gebeurtenis weer wat meer in verhouding gaan zien:

    • Besef dat er in deze situatie ook nog ergere dingen hadden kunnen gebeuren
    • Besef dat deze gebeurtenis minder erg is dan enkele andere vervelende gebeurtenissen die jij in je leven hebt meegemaakt
    • Besef dat deze gebeurtenis minder erg is dan enkele (soortgelijke) gebeurtenissen van andere mensen: bijvoorbeeld dat diverse mensen in Afrika op dat moment meer honger hebben dan jij
  2. Op zoek gaan naar de voordelen:
    Hoe vervelender een situatie is, hoe meer zoeken het is. Maar zoals Johan Cruijff al zei: “Ieder nadeel heb zijn voordeel”.

    • Tegen hoeveel pijn je ook aanloopt, je kunt er altijd iets van leren waar jijzelf of een ander iets aan heeft. Bijvoorbeeld hoe je het kan voorkomen, eerder aan kan zien komen, of ermee om kan gaan.
    • Door die vervelende ervaring kun jij je makkelijker verplaatsen in andere mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Je kunt er dan ook meer voor hen zijn en hen meer steunen.
    • Als je in staat bent om een vervelende gebeurtenis met andere mensen te delen, dan levert dat jou contact en gezelschap op. En misschien ook warmte, herkenning, diepgang of steun.
    • Een vervelende gebeurtenis kan jou uitnodigen om eens op een andere manier tegen dingen aan te kijken, om dingen op een andere manier te doen, of om dankbaarder te zijn voor dingen die je nu vanzelfsprekend vindt. Daardoor ontdek je nieuwe mogelijkheden.
  3. Er een grapje over maken:
    Als je een gebeurtenis vervelend vindt, dan blijf je maar op het spoor “Wat is dit toch vervelend zeg” zitten. En dat kan uitmonden in zelfmedelijden.
    Een grapje maken nodigt jou uit om dat spoor even tijdelijk los te laten, en om op een andere manier tegen de gebeurtenis aan te kijken. Zodra jijzelf of mensen om jou heen beginnen te lachen, voel jij ook even wat lichtheid, luchtigheid en opluchting. Zodat je er weer wat beter tegen kunt. Daarna kun je de gebeurtenis alsnog weer serieus nemen.

 

Voordelen

  1. Je ziet de gebeurtenis meer in perspectief of in een ander licht
  2. Je blijft niet hangen in jouw eigen gedachten of gevoelens
  3. Je doorbreekt de neerwaartse spiraal en je passiviteit
  4. Je kunt lichter en luchtiger met de vervelende gebeurtenis omgaan
  5. Je ziet eerder welke mogelijkheden je hebt om ermee om te gaan
  6. Je kunt de gebeurtenis makkelijker accepteren en een plekje geven

 

Nadelen

Als jij meteen en continu positief gaat denken bij een vervelende gebeurtenis, dan concentreer jij je uitsluitend nog op de positieve kanten van het verhaal.
Je staat er niet (lang) bij stil dat je deze gebeurtenis vervelend vindt en waarom.
Daardoor dringt het niet echt tot je door dat deze gebeurtenis je dwars zit.
Met als gevolg dat je geen enkele urgentie voelt om iets aan de situatie te veranderen. Je blijft dan ook langer in vervelende situaties hangen. En situaties in je leven kunnen steeds meer verergeren en uit de hand gaan lopen. Tot een scheiding, ontslag of faillissement aan toe.

 

Tip

Nogmaals, met positief denken is helemaal niets mis. Het heeft grote voordelen, en is onmisbaar voor een gelukkig vrijgezellenleven. De vraag is alleen wanneer en hoe vaak je positief gaat denken.
Doe je het meteen en continu, dan besef je niet goed dat je een gebeurtenis vervelend vindt en waarom. Met als gevolg dat je de gebeurtenis niet serieus neemt, en geen enkele noodzaak voelt om er iets aan te veranderen.
Mijn advies is dan ook: wacht eerst even met positief denken, zodra je merkt dat je een gebeurtenis vervelend vindt. Neem eerst de tijd om tot je door te laten dringen dat je die gebeurtenis vervelend vindt en waarom. Ook al doet dat pijn. Door die pijn voel je namelijk de noodzaak om iets aan (jouw kijk op) deze gebeurtenis te doen. En zodra je er iets aan wilt doen, is positief denken een goede stimulans om in actie te komen. Ook geeft het je dan extra energie.
Zodra je eenmaal in actie bent gekomen, helpt het juist weer om te zien wat er nog ontbreekt om (jouw kijk op) de situatie te veranderen. En om te voorkomen dat je met onverwerkte pijn blijft rondlopen, kun je dan ook jouw ontevredenheid onder ogen zien. Tijdens dat proces kun je altijd terugvallen op positief denken.
Op de momenten dat de vervelende gebeurtenis jou even teveel wordt of dat je het even te zwaar vindt, geeft positief denken jou namelijk een stuk verlichting. Zodat je weer wat makkelijker vol kunt houden …
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.