Wel of niet een relatie met jezelf opbouwen?

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
Of je nou wel of niet de rest van jouw leven vrijgezel wil blijven, op dit moment ben je wél vrijgezel. Dat is de realiteit en een gegeven waar je op dit moment niet omheen kunt.
Uiteraard kun je van alles en nog wat doen om de kans te vergroten dat je in de (nabije) toekomst een partner tegen het lijf loopt. Maar je weet nooit zeker of en wanneer je een partner zult vinden.
Tot het moment dat je een eventuele partner ontmoet, sta je er dan ook regelmatig alleen voor. Misschien heb je wel vrienden, familie of kinderen om jou heen op wie je kunt terugvallen. Maar uiteindelijk ben jezelf degene die jouw huishouden runt, en die dus de knoop moet doorhakken.
Ook dat is de realiteit en een gegeven waar je op dit moment niet omheen kunt. Hoeveel weerstand en tegenzin je daarbij misschien ook voelt.

 

Omgaan met jouw vrijgezelzijn

Hoe je ermee omgaat dat je op dit moment vrijgezel bent en er regelmatig alleen voor staat, heb je zelf in de hand :

  1. Eén mogelijkheid is om je continu te blijven focussen op die mooie toekomst met die ideale partner die in de toekomst vast wel een keer aan de horizon zal verschijnen. Bij het idee alleen al zwijmel je helemaal weg, en je kunt niet wachten tot het zover is.
  2. Een andere mogelijkheid is om tegen jezelf te zeggen: “Oké, ik ben nu dus vrijgezel. Voor een korte of lange tijd. Laat ik maar eens kijken hoe ik zoveel mogelijk geluk uit mijn vrijgezellenleven kan halen. Ongeacht wat er verder nog in mijn liefdesleven gebeurt”.

 

Mogelijkheid 1

Als jij voor de eerste mogelijkheid kiest, dan ben je met jouw hele wezen gericht op de toekomst in plaats van op het hier en nu. Je investeert dan zoveel tijd en energie in de relatie die je graag in de toekomst wil, dat er nog maar weinig tijd en energie overblijft om hier en nu iets van jouw vrijgezellenleven te maken.
Ook vestig je dan al jouw hoop op een ‘verlosser’ buiten jouzelf: iemand die jou geeft wat jij nodig hebt of die jou komt verlossen van jouw onbevredigende vrijgezellenleven. In plaats van jouw hoop op jezelf te vestigen, en erop te vertrouwen dat jij jezelf ook kunt leren geven wat je nodig hebt.

 

Mogelijkheid 2

Kies jij voor de tweede mogelijkheid, dan aanvaard of verduur je dat je op dit moment vrijgezel bent. En dat geeft jou meteen een stuk rust, verlichting en ontspanning. Je hoeft nu namelijk geen tijd en energie meer te stoppen in het verzet tegen jouw vrijgezellenleven. En de tijd en energie die dan vrijkomt, kun je gebruiken om jouw leven verder op te bouwen.
Daarnaast valt ook meteen de druk weg om zo snel mogelijk een partner te vinden. Wat jou ook rust, verlichting en ontspanning oplevert. Kom je een partner tegen, dan is dat leuk. En anders maar niet. Jouw geluk hangt nu niet langer meer af van het wel of niet vinden van een partner.
Bovendien maak je nu een bewuste keuze om voor jouw vrijgezellenleven te gaan: om er alles uit te halen, ongeacht hoe lang het gaat duren. Alleen al dit voornemen geeft jou meer levenslust. En na wat vallen en opstaan zorgt dit voor meer blijvend geluk in jouw vrijgezellenleven.

 

Een relatie met jezelf

Mogelijkheid 2

Kies jij voor mogelijkheid 2, dan ontkom je er in mijn ogen niet aan om een relatie met jouzelf op te bouwen. Hoe fijner je het namelijk met jezelf hebt, hoe gelukkiger je jezelf als vrijgezel voelt. Zie ook blog De sleutel tot een losgelaten verleden, een gelukkig heden en een mooie toekomst. En het omgekeerde geldt ook: hoe minder je met jezelf kunt opschieten, hoe vaker jij op jezelf schiet en hoe ongelukkiger je jezelf als vrijgezel voelt.

Mogelijkheid 1

Kies jij voor mogelijkheid 1, dan loop je in mijn ogen het risico dat je zo door het dolle heen raakt als je een partner vindt, dat je met hem of haar wil samensmelten en jezelf gaat wegcijferen. De persoon op wie jij al zo lang gewacht hebt is nu namelijk eindelijk binnen handbereik, en wil jij koste wat het kost nooit meer laten gaan. In het geval dat jij jezelf wegcijfert, raak je op een gegeven moment het contact met jezelf kwijt. En na verloop van tijd ontkom je er dan niet meer aan om alsnog een relatie met jezelf op te bouwen om het contact met jezelf te herstellen.
Mocht je ondanks al jouw hoop en inspanningen niet snel genoeg een partner vinden, dan kun je teleurgesteld, gefrustreerd en gedesillusioneerd raken. In dat geval wordt je flink op jezelf en op jouw binnenwereld teruggeworpen. En een relatie met jezelf opbouwen kan jou dan helpen om daar weer uit op te krabbelen.

 

Samengevat

Of je het nou wil of niet, op dit moment ben je wel degelijk vrijgezel en sta je er regelmatig alleen voor. Dat is de realiteit en een gegeven waar je op dit moment niet omheen kunt.
Wel heb je als vrijgezel zelf in de hand hoe je hiermee omgaat: blijf je continu vurig hopen op en fantaseren over jouw ideale relatie, of haal je zoveel mogelijk geluk uit jouw vrijgezellenleven totdat je eventueel een partner tegen het lijf loopt?
Kies je ervoor om je met heel jouw wezen op een toekomstige relatie te richten, dan loop je het risico dat jij jezelf gaat wegcijferen in een relatie of dat je gefrustreerd raakt over die (ideale) partner die maar niet verschijnt. En in beide gevallen kan een relatie met jezelf jou dan helpen om daaruit op te krabbelen.
Kies je voor een gelukkig vrijgezellenleven ongeacht jouw verdere liefdesleven, dan geldt: hoe gelukkiger jouw relatie met jezelf is, hoe gelukkiger jij als vrijgezel wordt. Met welk deel van jezelf je dan precies een relatie op kunt bouwen, kun je lezen in blog Met welk deel van jezelf kun je eigenlijk een relatie opbouwen?. En hoe je met dat deel van jezelf een vriendschap op kunt bouwen, staat in blog Recept voor vriendschap met jezelf.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.