In welke vicieuze cirkel zit jij de hele dag?

Print Friendly, PDF & Email

 

 
 
In Wat voor soort vrijgezel ben jij? kun je lezen dat er in mijn ogen 9 soorten vrijgezellen zijn.
Mijn blog De sleutel èn oplossing voor elk moeilijk moment: jouw verborgen basisbehoefte legde uit dat elk van deze 9 vrijgezellen een innerlijke verlanglijst heeft, en dat één van de onderliggende behoeftes het allergrootst is: jouw basisbehoefte.
En Door de vervulling van jouw basisbehoefte zit je in een vicieuze cirkel maakte duidelijk dat jij bij het vervullen van jouw basisbehoefte onbewust in een vicieuze cirkel terechtkomt. Volgens het V-cirkelmodel (een verdieping van het Enneagram) zijn er in totaal 9 verschillende vicieuze cirkels.

 

Afkomstig van: http://www.vcirkelacademie.nl

Afkomstig van: http://www.vcirkelacademie.nl

 
Deze blog geeft jou een eerste indruk in welke vicieuze cirkel jij weleens de hele dag (onbewust) rondjes zou kunnen draaien om jouw basisbehoefte te vervullen.
Als je weet wat jouw vicieuze cirkel is, dan weet je automatisch hoe jij alles ervaart, doet en zegt, en welke kijk jij hebt op jezelf, je omgeving en het (vrijgezellen)leven.
Daardoor begrijp je onder andere beter waarom bepaalde momenten moeilijk voor jou zijn, en kun je makkelijker een manier vinden om met jouw moeilijke momenten om te gaan.

In welke vicieuze cirkel hieronder herken jij jezelf het meest?
Voor meer uitleg over jouw verleiding kun je terecht op: Wat voor soort vrijgezel ben jij?. In welke valkuilen je terecht komt als je het verwerkelijken van deze verleiding (onbewust) gaat overdrijven, staat in: Wat zijn jouw grootste valkuilen?. En wat je kunt doen als het verwerkelijken van je verleiding je even teveel wordt, wordt toegelicht in: Wat is de hoofdreden dat het jou weleens wat teveel wordt?.
Over jouw vermijding is meer te vinden in: 9 soorten moeilijke momenten. Wat jouw uitdagingen zijn om jouw vermijding te leren verduren en aanvaarden, kun je lezen in: Wat zijn jouw grootste uitdagingen?.
Jouw verdediging wordt verder uitgelegd in: 9 soorten omgang met moeilijke momenten. Op het moment dat jij een uitdaging aangaat, stop je met het automatisch toepassen van jouw verdediging, die tot dan toe jouw meest effectieve manier was om bij je vermijding weg te blijven.
Meer informatie over de vicieuze cirkels (V-cirkels genoemd) is beschikbaar op: http://www.vcirkelacademie.nl.

 

Vrijgezel 1 (de Zelfperfectiezoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar zelfperfectie en eventueel ook naar een perfecte omgeving.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag fouten en andere imperfecties te voorkomen.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf en mijn omgeving aan hoge eisen moeten voldoen voordat ik hen “perfect” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen imperfectie aan. Mijn irritatie over de imperfectie slik ik meteen in, en ik probeer me meteen te beheersen en beleefd te blijven.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen imperfectie ben aangelopen. Vooral omdat ik me irriteer aan mijn eigen irritatie. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van (zelf)perfectie …

 

Vrijgezel 2 (de Onmisbaarheidzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik ernaar om onmisbaar (nodig) te zijn voor de mensen om mij heen.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag te voorkomen dat ikzelf mensen nodig heb (behoeftig ben). Nodig hebben is voor mij namelijk het tegenovergestelde van nodig zijn.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mijzelf “onmisbaar” (niet behoeftig) noem, loop ik ondanks mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen mijn eigen behoeftigheid aan. Deze behoeftigheid probeer ik meteen te onderdrukken, zodat ik me weer kan richten op de behoeftes van anderen.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen mijn behoeftigheid ben aangelopen. Vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat ik mensen nog zoveel te bieden heb. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van onmisbaarheid …

 

Vrijgezel 3 (de Succeszoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar succes.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag te voorkomen dat ik faal.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mezelf “succesvol” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen mijn eigen falen aan. Ik probeer me dan meteen te identificeren met de mensen om mij heen. Zodat ik weet wat ik moet zeggen en doen om wel succesvol op hen over te komen, of om mensen die mij helpen zover te krijgen dat ze er wel een succes van maken.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen mijn eigen falen ben aangelopen. Vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat alles mogelijk is, als ik maar genoeg wil. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van succes …

 

Vrijgezel 4 (de Emotiezoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar echtheid en authenticiteit.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag te voorkomen dat ik alledaags (precies hetzelfde als de mensen om mij heen, oftewel een grijze muis) ben.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mezelf “echt” of “authentiek” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen mijn eigen onechtheid (alledaagsheid) aan. Ik probeer me dan meteen te onderscheiden, door te laten zien hoe echt en authentiek ik ben, en hoe goed ik mensen bij hun gevoel (of kern/essentie) kan brengen.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen mijn eigen alledaagsheid ben aangelopen. Vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat ik anders ben dan de mensen om me heen. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van echtheid en authenticiteit …

 

Vrijgezel 5 (de Feitenzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar onafhankelijkheid: van mensen, van dingen en vooral van emoties.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag te voorkomen dat ik afhankelijk word van iets of iemand.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mezelf “onafhankelijk” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen afhankelijkheid aan. Ik probeer mezelf dan meteen terug te trekken (op een andere plek of in mijn hoofd), zodat ik kan nadenken hoe ik weer onafhankelijk word.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen afhankelijkheid ben aangelopen. Vooral omdat ik al zo weinig tijd en energie heb. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van onafhankelijkheid …

 

Vrijgezel 6 (de Veiligheidzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar veiligheid en zekerheid.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag onzekerheid te voorkomen over wat er gaat gebeuren en over hoe ik daar mee om moet gaan. Als ik me namelijk onzeker voel, dan voel ik me onveilig.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mezelf “veilig” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen onveiligheid (onzekerheid) aan. Ik probeer dan meteen mijn omgeving de schuld te geven van mijn onzekerheid, zodat ik niet stil hoef te staan bij de mogelijkheid dat ik uit mezelf onzeker ben.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen onzekerheid ben aangelopen. Vooral omdat ik niemand wil laten merken dat ik bang ben. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van veiligheid en zekerheid …

 

Vrijgezel 7 (de Plezierzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar plezier.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag pijn (verplichtingen, beperkingen en onprettige gevoelens) te voorkomen.
VERDEDIGING: Doordat dingen in mijn binnenwereld en buitenwereld aan hoge eisen moeten voldoen voordat ik hen “plezierig” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen pijn aan. Ik probeer dan meteen verklaringen te bedenken die mijn pijn verzachten en mij geruststellen.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen pijn ben aangelopen. Vooral omdat het leven al veel te kort is om alle leuke dingen te ervaren die ik wil. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van plezier …

 

Vrijgezel 8 (de Krachtzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik ernaar om krachtig en sterk te zijn.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag kwetsbaarheid (invloed van mijn omgeving) te voorkomen.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf aan hoge eisen moet voldoen voordat ik mezelf “krachtig” en “sterk” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen kwetsbaarheid aan. Ik probeer dan meteen te ontkennen dat ook maar iets of iemand invloed op mij heeft.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen kwetsbaarheid ben aangelopen. Vooral omdat dit me energie kost in plaats van oplevert. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van kracht …

 

Vrijgezel 9 (de Rustzoeker):

VERLEIDING: De hele dag door streef ik naar rust en harmonie.
VERMIJDING: Dat doe ik door de hele dag onrust en conflicten te voorkomen: zowel in mijn binnenwereld als in mijn buitenwereld.
VERDEDIGING: Doordat ikzelf en mijn omgeving aan hoge eisen moeten voldoen voordat ik hen “rustig” en “harmonieus” noem, loop ik ondanks al mijn vluchtpogingen toch al gauw weer tegen onrust en conflicten aan. Ik probeer dan meteen de situatie te relativeren, en gevoelens van mezelf en anderen af te vlakken.
VERSLAVING: Vervolgens geef ik mezelf op m’n kop dat ik ondanks al mijn pogingen toch weer tegen onrust en conflicten ben aangelopen. Vooral omdat ik mijn mening en behoeftes niet wil uiten. En dus verwacht ik van mezelf dat ik me nog meer inspan bij het nastreven van rust en harmonie …

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.